Prosty i pyszny "Drożdżowiec cioci Ali"
(szybko się robi, ale też szybko znika z talerza ;))
Składniki:
10 dkg drożdży
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
5 szkl. mąki
5 jaj
½ szkl. mleka
(mąka, margaryna, cukier i cukier waniliowy do kruszonki)
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć na spód miski, na to wlać lekko zagrzane
mleko, następnie wszystkiego po trochu na przemian: mąkę, cukier, jaja, itp. Zostawić na 2-3 godz. pod przykryciem w
ciepłym miejscu. Po tym czasie wymieszać wszystko do połączenia składników.
Można dodać odrobinę soli. Wylać na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i cukru waniliowego
zagnieść kruszonkę, posypać ciasto. Piec 45 min. w temp. 140°C lub 35 min. w 160°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz