sobota, 28 grudnia 2013

kulinarne co nieco :)

Prosty i pyszny "Drożdżowiec cioci Ali"
(szybko się robi, ale też szybko znika z talerza ;))




Składniki:
10 dkg drożdży
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
5 szkl. mąki
5 jaj
½ szkl. mleka
(mąka, margaryna, cukier  i cukier waniliowy do kruszonki)

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć  na spód miski, na to wlać lekko zagrzane mleko, następnie wszystkiego po trochu na przemian: mąkę, cukier, jaja,  itp. Zostawić na 2-3 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po tym czasie wymieszać wszystko do połączenia składników. Można dodać odrobinę soli.  Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę, posypać ciasto. Piec 45 min. w temp. 140°C lub 35 min. w 160°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz